Člani
•09. Marec 2020
Ljubljana bo med 28. in 30. marcem znova gostila Evropski simpozij hrane, ki velja za enega najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov. Večdnevna kulinarična poslastica, ki jo organizira član SBC, podjetje Jezeršek gostinstvo, bo v Slovenijo spet privabila največja svetovna kuharska imena in najboljše svetovne vinarje. Namen Evropskega simpozija hrane, ki bo letos drugič v Sloveniji, je širiti zavedanje o globalnih vplivih hrane. Pri enem od najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov z bolj zvenečimi imeni kot kadarkoli in še močnejšo mednarodno medijsko zasedbo kot lani želijo pri Jezeršku (dogodek organizirajo skupaj s Slovensko turistično organizacijo in Turizmom Ljubljana) stopiti še stopničko više in ponuditi konkretne rešitve, pri katerih ima vsak posameznik svojo vlogo.
»Vizija Evropskega simpozija hrane še nikdar ni bila tako jasna. Želim si, da bi s tem simpozijem vsakega posameznika navdihnili, da bi razmišljal, kako lahko ustvari boljšo prihodnost, in mu podali konkretne rešitve, kako lahko z dejanji spremeni odnos do hrane,« pojasnjuje Martin Jezeršek, organizator dogodka in direktor podjetja Jezeršek gostinstvo ter član SBC - Kluba slovenskih podjetnikov.
O hrani bodo spregovorili ugledni mednarodni govorniki, ki so življenje namenili celostnemu spoznavanju pomena hrane in problematiki sodobnega prehranjevanja. Poleg njih se bodo v treh dneh v sklopu spremljevalnih dogodkov predstavili vrhunski slovenski kuharski mojstri, pa tudi izjemni posamezniki iz umetnosti in medijskega sveta. Predstavili bodo navdihujoče zgodbe in spodbudili k naprednemu razmišljanju za boljšo in trajnostno prihodnost prehranjevanja, sporočajo organizatorji.
Obiskovalci lahko pričakujejo naslednja zveneča imena, ki bodo imela glavno besedo na vrhuncu dogodka, ponedeljkovem simpoziju, ki bo potekal v Slovenski filharmoniji:
Prijave na dogodke so že odprte! Več na www.foodsummit.eu. Za vse dodatne informacije so pri Jezeršku na voljo na elektronskem naslovu katja@foodsummit.eu ali na 01 361 94 13.
Začelo se bo s slovensko uspešnico - Odprto kuhno
Letošnji Evropski simpozij hrane se bo začel s posebno izdajo Odprte kuhne, najbolj priljubljene kulinarične tržnice. Izbrani slovenski gostinci bodo v ljubljanskih Križankah predstavili skupne uspešne zgodbe jedi z božanskimi okusi. Ljubitelji kulinarike bodo lahko svojo kulinarično strast potešili na številnih spremljevalnih dogodkih v soboto in nedeljo (28. in 29. marec) v Ljubljani. Vrhunski ljubljanski chefi, med njimi Igor Jagodic in Janez Bratovž, Jorg Zupan in Mojmir Šiftar, Jakob Pintar in Andrea Odogaso, bodo v nedeljo, 29. marca, na dogodku Ljubljana Soul Chefs združili kuharske duše. Združeni v kuharske tandeme bodo v treh ljubljanskih restavracijah na štiriročnih večerjah pripravili neponovljive jedi iz lokalnih sestavin.
Vsi, ki bi radi doživeli kulinariko, kulturo in arhitekturo nekega mesta na enem krožniku, bodo na dogodku Gourmet Ljubljana Crawl svoje brbončice peljali na edinstveno kulinarično raziskovanje po kulturnih hramih in znamenitostih mesta Ljubljana. Slovenski kuharski mojstri združenja JRE (Jeunes Restaurateurs) bodo na različnih postojankah ob izbrani vinski spremljavi vrhunskih slovenskih vinarjev pripravili edinstvene avtorske jedi iz lokalnih sestavin.
Zgodovina slovenske gastronomije bo zapisana na vsako leto razprodani Doživljajski večerji. Tik pred Evropskim simpozijem hrane bo namreč prestižni vodnik Michelin prvič prestopil prag Slovenije. In prav najbolje ocenjeni slovenski kuharski mojstri bodo ta večer združili moči in goste s svojimi mojstrovinami popeljali v prihodnost okusov. Mag. Petra Stušek, direktorica soorganizatorja,Turizma Ljubljana,poudarja, da kakovostna in pestra gastronomska ponudba v Ljubljani viša kakovost bivanja meščanov in zagotavlja nepozabna doživetja domačim in tujim obiskovalcem.Da je dogodek ključnega pomena pri ustvarjanju trajnostne prihodnosti Evrope kot za razvoj slovenske gastronomije, poudarja tudi Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO), ki soorganizira dogodek.