Člani
•17. September 2021
Ana Roš, Martin Jezeršek, Andrea Petrini in ostali mojstri kulinarike se bodo v začetku novembra srečali v Ljubljani.
Evropski simpozij hrane bo od 6. do 8. novembra 2021 spet navdihoval z zgodbami izjemnih posameznikov, ki v svetu uspešno krojijo zamisel o trajnostni prihodnosti hrane, in pestrim spremljevalnim kulinaričnim programom.
Evropski simpozij hrane se je v izjemno kratkem času uveljavil kot eden najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov v Evropi. Pri organizatorju, podjetju Jezeršek gostinstvo, so ga časovno umestili v čas tradicionalnega kulinaričnega festivala November Gourmet Ljubljana, ko se v prestolnici odvije vrsta kulinaričnih dogodkov v družbi vrhunskih kuharjev in vinarjev.
Kurator dogodka Andrea Petrini: »Priznajmo si, da bo novembrski dogodek, ko se bomo končno srečali v Ljubljani, zelo čustven. Po tem noro dolgem in težavnem času se bomo gledali in pogovarjali iz oči v oči, ter v očeh prepoznali, kako je ta zahteven čas spremenil nas in obenem tudi svet okoli nas. Spoznali bomo tudi, kako si v tej dolgi sedanjosti, ko namenoma in odkrito opazujemo svoje misli in čustva, pravzaprav preko naših zgodb, besed, z zvokom in ritmom naših izgovorjenih in polomljenih besed želimo korenito spremeniti tisto drobceno stvar, ki si jo vsi delimo in ki je vsem državam in narodom skupna: ta svet, v katerem živimo.«
Ana Roš, naša najboljša kuharska mojstrico na svetu, prejemnica dveh Michelinovih zvezdic in ena izmed snovalk vsebine programa simpozija, bo skupaj z gosti simpozija spodbudila razmišljanje o boljši in trajnostni prihodnosti. »Letošnji Evropski simpozij hrane bo ogledalo trenutnega dogajanja v svetu tako gastronomije kot kulture in trenutnega stanja duha, hkrati pa bo podala odgovore o prihodnosti, smernicah in spremembah. Postavili si bomo nova, drugačna vprašanja, morda bomo dosegli kompromise, morda bomo ugotovili, da je kuhinja v hribih prihodnost svetovne gastronomije, morda se bodo rodile nove ideje.«
Martin Jezeršek, generalni direktor Jezeršek gostinstva, pa je prihajajoči dogodek pospremil z naslednjimi besedami: »Zagotovo želimo biti konkretni, na mizo bi radi postavili pereča vprašanja, ki so pomembna za razvoj in prihodnost hrane ter gastronomijo. Na koncu simpozija želimo sklepe, ki bodo uporabni za slehernega udeleženca. Ne smemo pozabiti, da svet dandanes potrebuje hrano, ki je odgovorno pridelana in odgovorno uporabljena, predvsem pa, da je je dovolj za vse. A potrebujemo tudi hrano, ki je dobra za telo, duha in um, morda bolj kot kadar koli prej. Tudi s tem nas bo razsvetlil letošnji Evropski simpozij hrane.«
Več na infomacij na spletni strani www.foodsummit.eu in na elektronskem naslovu press@foodsummit.eu.