Člani
•20. Januar 2022
Član SBC, podjetje Paradajz slovi po svežem, sočnem in kakovostnem paradižniku, pridelanemu v Sloveniji. Ideja o izven sezonskem integriranem načinu pridelave paradižnika pod blagovno znamko LUŠT se razvija že od leta 2012 in se nadaljuje z uspešnim poslovanjem, vlaganjem v širitve in razvojem podjetij na vseh področjih.
Rastlinjak podjetja Paradajz, d. o. o. v vasi Renkovci se danes razprostira na 90.000 m2, rastlinjak hčerinskega podjetja Friško, d. o. o. pa se v kraju Mala Polana razprostira na 24.000 m2. V slednjem pridelujejo svež paradižnik tudi v zimskih mesecih med januarjem in marcem in nas, ljubitelje tega rajskega sadeža, razvajajo čez vse leto.
V obeh rastlinjakih pridelujejo paradižnik na okolju prijazen način. Na domicilni lokaciji v Renkovcih si pri izvensezonski pridelavi pomagajo z geotermalno energijo, na novi lokaciji v Mali Polani pa jim je v zimskih mesecih v pomoč sistem za zimsko vzgojo paradižnika. Pri tem ves proizveden CO2, ki nastane pri izgorevanju zemeljskega plina, prečistijo s posebnimi katalizatorji in odvedejo v rastlinjak, LUŠTne rastline pa ga s pomočjo fotosinteze pretvorijo v kisik. Okolja na ta način ne obremenjujejo s toplogrednim plinom. Okusen lokalno pridelani LUŠTen paradižnik je tako na voljo tudi pozimi, ko zaradi mraza in nizkih temperatur pridelava sicer ne bi bila možna. LUŠTne sadike so vzgojene iz gensko nespremenjenih semen, kupljenih v Sloveniji.
Deset tednov stare sadike na lokaciji v Renkovcih zasajajo januarja oziroma septembra na lokaciji v Mali Polani v naravno podlago, ki je mešanica šote in kokosovih vlaken. Cvetove LUŠTnih rastlin oprašujejo čmrlji, ki so hkrati tudi živi dokaz, da pri pridelavi ne uporabljajo za človeka in živali škodljivih preparatov za škropljenje. Čmrlji bi namreč v nasprotnem primeru prav gotovo poginili. Za zatiranje škodljivcev na naraven način poskrbijo njihovi naravni sovražniki, t. i. predatorji, ki jih naselijo v rastlinjak.
V zimskih mesecih lahko izbirate med malim grozdastim paradižnikom, slivovim, češnjevim paradižnikom Lušt, pa tudi Luštekom, ki vključuje pisano mešanico češnjevih paradižnikov, pravijo pri Luštu.
Tako je pri njih zmeraj naravno(st) živ(ahn)o! Dozorele plodove ročno oberejo LUŠTni sodelavci z veliko ljubezni le kakšen dan, preden pridejo na police trgovin. Tako ohranijo svežino in vse svoje najboljše lastnosti pravih paradižnikov, kot jih pričakujete. Svež pridelan premium paradižnik je odslej Slovencem na voljo čez vse leto v vseh večjih trgovskih centrih po Sloveniji in v njihovi trgovini Luštni domačiji v Renkovcih. V Pomurju, Mariboru in Ljubljani pa vam ponujajo tudi varno dostavo paradižnika na dom. Popestrite in osvežite si vaše obroke s svežimi paradižniki LUŠT čez vse leto. Pa dober tek!